INRE UNDERHÅLL

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för de regler som finns fastställda i föreningens stadgar.

Bostadsrättshavaren ansvarar bland annat för tapetsering, målning, underhåll av badrum samt att reparera eventuella skador som uppstår så att lägenheten alltid hålls i gott skick.
Han eller hon kan disponera de medel som kan finnas i lägenhetens fond för inre underhåll.

Generellt så svarar bostadsrättsföreningen för utvändigt underhåll på husen och åtgärder som för fasta installation (el, vatten- och avlopp och ventilation). Köksfläkten är en viktig del av din bostadsventilation. Föreningen står för underhållet/byte av den. Vill man byta så krävs tillstånd av styrelsen. Om man önskar en annan fläkt än standard så får endast en köksfläkt av alliance-typ för "villa" installeras. Om den installeras av en annan fackman än HSB så är det viktigt att att grundluftflödet injusteras. För att ventilationen ska fungera måste lilla spjället i vädringsluckorna i fönstren alltid vara öppna. Uppstår fel på installationerna ska du kontakta HSB service för åtgärder. De som har bostäder med de små skrubbarna där ingående ledningar för justering/avstängning av vatten och fjärrvärme är får under inga omständigheter skymma dessa installationer. I övrigt är det tillåtet att utföra eget arbete inom lägenheten.

Exempel på ansvar:

• Filter i köksfläkten ska diskas med jämna mellanrum för att minska brandrisken.
• Filter till vädringsluckorna ska bytas när de blir smutsiga. Nya filter finns i huvudförrådet eller i områdesförrådet.

Viktigt ang avloppen
Badrumsavloppen är gjorda för det som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och t.ex. våtservetter däremot löses inte upp av vatten och får absolut inte spolas ned i värsta fall kan det leda till översvämning hos dig eller din granne.

Använda en fettratt istället för att hälla ut matfett i köksavloppet, eller torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng papperet som matavfall, eller i soporna om du inte sorterar matavfallet. Då slipper du stopp i avloppet som i värsta fall kan leda till översvämning hos dig eller din granne.
På MittSverige Vatten & Avlopp finns mer information https://larmig.msva.se/avlopp/vad-far-man-spola-ner/

Vattenlåsen är det bra att regelbundet rengöra, på Youtube finns utförliga gör det själv instruktioner. Där kan man även få tips som att koka upp en stor kastrull med vatten som sedan försiktigt hälls ned i avloppet för att lösa upp problem.

Frågor kring inre underhåll kan besvaras av den områdesansvarige eller förvaltaren.

 

KONTAKTA OSS

Ordförande
Mattias Törnquist
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 070-372 04 95

Förvaltare/HSB-ledamot
Lina Wibron
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Felanmälan (dygnet runt)
Tel: 010-303 23 00
www.hsb.se/sodra-norrland/

Integritetspolicy
Klicka här för att läsa vår integritetspolicy om hur vi behandlar dina personuppgifter.